Home Børn Børnesange kan skabe nærvær og være med til at udvikle dit barns sanser

Børnesange kan skabe nærvær og være med til at udvikle dit barns sanser

by Minilove.dk

Alle har en evne til at synge, også helt små børn. Børn er helt grundlæggende mere modtagelige og søgende mod musik og rytmer end teenagere eller voksne mennesker. Derfor er det heller ikke mærkeligt, hvis du i tide og utide fornemmer rytme eller ser en dansende rumpet på dit barn, for faktisk kan børn synge, før de kan tale, og de kan danse, før de kan gå.

Sangen er med til at stimulere udviklingen af dit barns sanser, samtidig med at I knytter et bånd. Når du sidder med dit barn på skødet og med sangbogen i hånden, er du med til at styrke udviklingen, og de musikalske indtryk, I sammen skaber, hænger ved, fordi de første oplevelser, et menneske har med musik, sidder dybest fast – ligesom det første gang et barn hører og taler.

Når dit barn hiver en farverig sangbog ud fra hylden og kommer gående mod dig, er det et klart tegn på, at I skal til at have en hyggelig stund. Derfor kan en fysisk sangbog være nemmere tilgængelig og skabe en helt anden stemning end en sang afspillet fra tabletten.

Men der findes utallige sangbøger, og det kan være en jungle at finde en sangbog, der passer ind i din hylde. I det følgende kan du nemt skabe dig et overblik over fem forskellige sangbøger, der kan lidt af hvert. Det er lige fra den helt klassiske sangbog til de små finurlige papbøger, der er lige til at tage med på farten. Der er godnatsange, og så er der CD’en, der kan sætte gang i børnefødselsdagen.

De små synger

https://www.saxo.com/dk/de-smaa-synger_gunnar-nyborg-jensen_indbundet_9788714195519

Kr. 129,95

De små synger er for flere generationer en klassiker inden for sangbøger til børn, og i 2005 blev den tilføjet til Danmarks kulturkanon. Mange vil kunne genkende den karakteristiske forside af en lyshåret dreng, der sidder med røde kinder og en sangbog i hånden. Klassikeren findes i flere forskellige udgaver. Denne er lavet af Gunner Nyborg-Jensen, der er forfatter og sanglærer. Han har blandt andet skrevet sangen ”Se min kjole”, som du også kan finde i bogen blandt 133 andre sange. Indholdet i bogen er nærmest ikke ændret siden den første udgave, men der er i denne udgave tilføjet illustrationer i bogen af Bitte Böcher. Du også finde sanglege, som kan aktivere både dig og dit barn, og der er desuden også noder. så du enten selv kan spille eller lære dit barn at spille.

Bogen egner sig især til små børn, men efterhånden som de bliver ældre, vil de kunne få gensynsglæde ved bogen og huske mange gode minder.

Godnat – Tolv af de bedste danske børnesange for de mindste

https://www.saxo.com/dk/godnat-tolv-af-de-bedste-danske-boernesange-for-de-mindste_marcus-peter-nielsen-pfister_hardback_SX58104729

Kr. 132,50

Godnatsange er en hyggelig måde at afslutte dagen på, og det giver ro for barnet at have faste rutiner. En sangbog kan gøre det nemmere at lægge dit barn i seng, og det giver en hyggelig lille stund, uden skæret fra telefoner og tablets. I denne bog af Peter Nielsen og Marcus Pfister får du 12 godnatsange, som I kan vælge imellem. Et perfekt antal, så der er noget forskelligt at vælge imellem, og samtidig er sangene genkendelige. Den er er fyldt med klassiske børnesange som ”Lille Ole med paraplyen”, ”Solen er så rød, mor” og ”Pjerrot sa’ til månen”. Bogen er fyldt med illustrationer, så der også er noget at kigge på, hvis den lille endnu ikke er faldet i søvn.

Min sangbog – 150 børnesange

https://www.saxo.com/dk/min-sangbog-150-boernesange_inge-marstal_ukendt_SX21012510

Kr. 170,-

Inge Marstal, der er professor i Musikpædagogik, har samlet 150 af sine yndlingsbørnesange. I bogen er der gamle kendinge inden for børnesange, men med 150 af slagsen vil du sikkert støde på sange, du havde glemt eller slet ikke kender til. Der er blandt andet godnatsange og julesange, og alle mulige andre børnesange. Den egner sig både til børnehavebørn, de små klassetrin i folkeskolen, og du kan selvfølgelig også bruge den i hjemmet.

Der er becifringer og noder til alle sangene, så hvis du eller en i din familie kan spille på et instrument, kan I udvide oplevelsen. Sang med klaver eller guitar kan blive til en hel familieaktivitet og give meget glæde. I kan også bruge bogen til at øve dit barns musikalske evner, da børnesange ofte er nemmere at lære.

Sangbogen er i den dyre ende for de klassiske sangbøger. Til gengæld får du et meget stort udvalg, og med 150 sange er der nok at vælge imellem, og Min sangbog kan bruges i mange år.

Elefantastiske børnesange – Papbog

https://www.bog-ide.dk/produkt/elefantastiske-boernesange-papbog/2391224

Kr. 199,95

Denne samling af børnebøger er et lidt andet format. I æsken ligger der fire forskellige små papbøger i et lille format, der passer lige til en lille barnehånd. De må bøger er dekoreret med farvelige illustrationer af Bente Bech. De fine illustrationer giver sangene en hel visuel fortælling til hver sangbog, og de kan rigtig sætte gang i fantasien. Særligt til de helt små børn kan det være godt at have illustrationerne med, så du kan synge med dit barn, selvom han eller hun ikke kan tale endnu. De fire bøger er delt op med fem sange i hver bog. De fylder ikke meget, og de er også nemme at have med i tasken, hvis I er på tur. Alle sangene er klassiske børnesange med genkendelige melodier som ”Rapanden Rasmus”, ”Mester Jacob” og ”Se den lille kattekilling”.

Elefantastiske børnesange kan desuden også være en god gaveide, da den kommer i en fin gaveæske.

Min egen kuffert med børnesange for de små – indbundet

https://www.bog-ide.dk/produkt/min-egen-kuffert-med-boernesange-for-de-sma-indbundet/2117136

Kr. 149,95

Gyldendal har lavet denne lille kuffert, der indeholder 30 sangkort. På hvert sangkort står der en sang og en leg til sangen. Sanglegen beskriver, hvad du skal gøre, mens du synger sammen, for eksempel: ”Sangen synges med fagter, der illustrerer ordene. Ved hver gentagelse af sangen udelades en linje, og der mimes i stedet.” Kortene er lavet i et slidstærkt materiale, og den lille kuffert har et fint lille håndtag. Den her sangbog lægger op til, at den kan komme med på farten eller nemt bæres rundt af den lille. Eksempler på sange i kufferten er ”Jeg er en lille undulat” og ”Bjørnen sover”, begge sange som kan synges eller bare danses til af de helt små. Den lille kuffert er god, hvis du gerne vil træne dit barns motorik, og samtidig kan udformningen af denne ”bog” være et alternativ til den klassiske sangbog.

Alberte – Albertes Bedste Børnesange – Cd

https://www.gucca.dk/alberte-albertes-bedste-boernesange-cd-p190590

Kr. 49,95

Selvom der er mange fordele ved en børnesangbog, kan det også være en afveksling at have en god CD, du kan sætte til at afspille. Denne CD indeholder alle Albertes bedste børnesange. Alberte Winding er sanger og sangskriver og desuden kendt som Luna i Bamses Billedbog, og fra Åh Abe-koncerter.

Med denne CD får du både sange fra Luna i Bamses billedbog, men du får også andre af Albertes klassikere, for eksempel ”Tju Bang Chokolademand”. CD’en indeholder 12 børnesange, der kan sætte gang i enhver børnefødselsdag, og netop hvis der er mange børn, kan CD’en være en fordel. Den kan også være god underholdning for de små under transport i en bil.

Hvorfor skal vi synge?

Inge Marstal, som er professor i musikpædagogik, har forsket i, hvad sang betyder, og hvorfor det er vigtigt at synge med og for de mindste børn. Lige fra dit barn bliver født, vil han eller hun reagere på musik. Børn er nysgerrige og åbne over for nye sansninger. Det gælder også musikken, og det gælder, længe før dit barn kan tale. Faktisk er det bevist, at børn, der hører sang og tale lige fra starten, hurtigere udvikler et sprog, og de får et større ordforåd sammenlignet med børn, der først senere bliver disponeret for sang og tale. Når du synger med dit barn, træner du altså dit barns sprog, men også dets vejrtrækning.

Med sang og musik hører ofte også bevægelse. Sangen kan også være en måde at træne dit barns motorik. Hvis du netop gerne vil træne motorik, kan det være en god ide at gå efter en CD med mange af de kendte børnesange. Når den fylder rummet med velkendte melodier, er der fri plads til at slå sig løs – både hvis du er barn og voksen.

Sangen har en social betydning

En sangbog giver fysisk kontakt og skabe et bånd i familien. Det er en hyggelig situation, og der kommer en anden form for nærvær, der kan være en god afveksling til de digitale medier. Det kan også være en god aktivitet for bedsteforældre og børnebørn, da mange børnesange er klassikere, der går på tværs af generationer. Og hvis bedsteforældrene ikke har så megen teknisk snilde, kan det være en fordel med en fysisk sangbog, begge parter kan forholde sig til.

Senere i livet er sang en af de ting, der er med til at bringe os sammen. I en fællessang oplever du et fællesskab, hvor karakteristika som alder og køn er lige meget. For så længe du har en stemme, så har du evnen til at synge. Det kan skabe energi og følelsen af at høre til.

En børnesangbog kan skabe minder for livet

Børnesange kan have mange forskellige funktioner i hverdagen. Derfor findes der også et utal af bøger med børnesange. De kan være til forskellige situationer og til forskellige aldre. For selvom dit barn endnu ikke kan snakke, kan det være en god ide at synge med dit barn allerede efter få måneder. Her kan børnebøger med gode illustrationer være en fordel og aktivere barnet, selvom han eller hun ikke selv kan synge med. Billederne kan sætte gang i fantasien, og de kan bruges til at skabe en historie rundt om sangen.

Når dit barn bliver lidt ældre, vil han eller hun genkende sangene, og de sangbøger, der indeholder noder, kan være ideelle til at øve sit klaverspil med. Det er ofte simple melodier, der er forholdsvis nemme at lære, og samtidig kan barnet høre, hvis han eller hun spiller forkert, fordi de kender sangen så godt.

Sangbøger til alle situationer

Sang kan gøre meget godt for dig og dit barn. En daglig rutine med for eksempel en godnatsang kan også skabe ro hos dit barn, inden han eller hun skal sove. Barnets fokus er her kun på bogen og dig, og det skaber en helt særlig situation inden sengetid.

Sang kan omvendt også motivere til dans og leg. Det kan skabe glæde og god stemning, både som barn og voksen. Det kan vække mange minder at kigge i sin gamle sangbog eller at høre de gamle kendinge på ny.

De forskellige sangbøger er alle fyldt med klassiske sange, og de fleste er også velegnet til de helt små. Og jo før du begynder at synge med dit barn, jo før kan barnet synge med. Ellers kan du gå med de små lette sangbøger, der har korte tekster, illustrationer og leg til. Du kan også overveje størrelsen på sangbogen, for hvis det er en, der skal passe ned i rejsetasken, er det måske ikke nødvendigt med 150 sange. En sangbog kan til gengæld være god at have med på ferien. Den kan underholde, samtidig med at den skaber et genkendeligt element i de helt nye rammer.

Har du spørgsmål til de forskellige bøger, så er du velkommen til at kommentere på siden her. Har du gode råd eller anbefalinger at give videre, så må du også meget gerne dele dem med os.

You may also like

Leave a Comment